۱۶ دی ۱۳۹۳، ۱۳:۱۷

نگاهی به تاریخچه رفراندوم پس از انقلاب اسلامی

چه کسانی تقاضای رفراندوم داشتند؟

چه کسانی تقاضای رفراندوم داشتند؟

رفراندوم واژه‌ای آشناست که در تاریخ انقلاب بارها به بهانه‌های مختلف از آن یاد شده است.

مجله مهر: «رفراندوم» در لغت به معنای رای‌گیری از عموم مردم برای انجام کاری است که در فارسی به آن همه‌پرسی می‌گویند. رفراندوم مفهومی است که قید «جمهوریت» نظام را تضمین می‌کند. پس از انقلاب اسلامی چند همه‌پرسی در ایران برگزار شده است.

 

رفراندوم سال ۵۸؛ آری مردم به جمهوری اسلامی

پس از پیروزی انقلاب، به دستور امام خمینی در روزهای دهم و یازدهم فروردین سال ۱۳۵۸ همه‌پرسی برگزار شد. در این رفراندوم ۹۸درصد واجدان رای، شرکت کردند و از این تعداد نزدیک به ۹۹ درصد به جمهوری اسلامی رای «آری» داده‌اند. به همین دلیل، دوازدهم فروردین که نتیجه این رفراندوم اعلام شد و اکثریت مردم به نظام جمهوری اسلامی رای مثبت دادند، به عنوان روز جمهوری اسلامی نام‌گذاری شد.

 

رفراندوم قانون اساسی

در آذر سال ۵۸ هم رفراندومی برای قانون اساسی برگزار شد. در این رفراندوم هم بیش از ۷۵درصد مردم رای دادند که باز هم با مشارکت ۹۹درصدی مردم قانون اساسی کشور تصویب شد.  علاوه بر این، هر زمان که در کشور آشوب، تنش یا اختلاف نظری پیش می‌آمد، عده‌ای درخواست برگزاری رفراندوم مجدد را می‌کردند؛ یعنی عقیده داشتند که باید درباره این مسئله از مردم مهر تایید گرفت.

 

بنی‌صدر: « رفراندوم، راه برون‌رفت از بن‌بست است.»

«ابوالحسن بنی‌صدر» اولین کسی است که در سال ۱۳۶۰ پیشنهاد برگزاری همه‌پرسی را مطرح کرد. در پی اختلافات او با مجلس و به‌ویژه نخست‌وزیرش (شهید رجایی)  وی راه بدون بحران خروج از این بن‌بست را رای گیری از مردم معرفی کرد. بنی‌صدر که جایگاه خود را در ایران در خطر می‌دید، گفته بود: « اگر میزان رأی ملت است و من به عنوان رئیس جمهور موقعیت خودم را در خطر می‌بینم، حق دارم پیشنهاد بکنم این میزان اظهار بشود یا خیر؟ اگر چنین حقی دارم، آقا جواب من تهدید است؟ ما در این جمهوری پذیرفته‌ایم که انقلاب کردیم. برای این که رژیمی سر کار بود که مردم را به حساب نمی‌آورد و رأی آنها را نمی‌پذیرفت.»

این سخنان بنی‌صدر بازتاب گسترده‌ای داشت؛ تا جایی که حتی امام خمینی هم در ششم خرداد سال ۱۳۶۰ واکنش نشان دادند و خطاب به بنی‌صدر فرمودند: «تو غلط کردی قانون را قبول نداری، قانون تو را قبول ندارد.»

 

Untitled-1.jpg

در همان زمان، یکی از افرادی که علیه سخنان بنی‌صدر جبهه گرفت، سیدمحمد خاتمی بود. او در آن زمان در پاسخ به بنی‌صدر گفته بود:« اولاً، بن‌بست در جایی است که ملاک مشترک برای رفع اختلاف و کشف حق و باطل وجود نداشته باشد؛ در حالی که قانون اساسی، این خونبهای گرانقدر شهیدان اسلام که به تصویب امت و تأیید امام رسیده است، در دست ماست.چرا ما به خود حق می‌دهیم که تمام ملت را در خود خلاصه شده ببینیم و اختلاف میان مسئولان رده بالا را اختلاف میان مردم به حساب آوریم و سختگیری‌های غیرقانونی خود را به صورت یک «بن‌بست» معرفی کنیم و برای شکستن این بن‌بست موهوم بر روی قانون اساسی پل بزنیم!؟ ثانیاً، در ورای قانون، امام امت هست که مشروعیت قانون و مقامات قانونی نیز مرهون رهبری اسلامی اوست. رهبری که در نفس‌گیرترین تنگناها با موضع‌گیری‌های قاطع خویش، انقلاب را به پیش رانده است و حضور او در صحنه، حتی به نیرومندترین قدرت‌های شیطانی روزگار که تمام تلاش خویش را مصروف در بند نگه داشتن ایران می‌کردند، اجازه نداده است که برای این مردم و این انقلاب «بن‌بست» ایجاد کنند؛ چرا نتواند با اتکا به پشتیبانی بی‌دریغ این مردم، مشکلات این چنانی را که پاره‌ای ان را «بن‌بست» به حساب می‌آورند، از سر راه بردارد؟»

 

سیدمحمدرضا خاتمی: « اگر از سوی شورای نگهبان (لوایح دوگانه) رد شود، رفراندوم را پیشنهاد می‌کنیم»

«سید محمدرضا خاتمی» دبیر کل وقت حزب مشارکت نیز به نمایندگی جریان اصلاحات که خواستار افزایش اختیارات دولت بودند، این لوایح را در مجلس پیشنهاد داد و برای اینکه اهرم فشاری برای تصویب آن داشته باشد، از تهدید به رفراندوم استفاده کرد. این لایحه البته توسط شورای نگهبان رد شد و ماجرای تحصن نمایندگان مجلس ششم از اینجا آغاز شد.

35201.jpg

محمود احمدی‌نژاد: «برای اجرای هدفمندی یارانه‌ها رفراندوم برگزار کنیم.»

«محمود احمدی‌نژاد» رئیس‌جمهور وقت هم برای اجرای طرح هدفمندی، درآمد ۴۰هزار میلیاردی را پیشنهاد کرد؛ اما نمایندگان که نگران تزریق نقدینگی به جامعه و در نتیجه تورم بودند، تنها با ۲۰ هزار میلیارد آن موافقت کردند. احمدی‌نژاد هم که معتقد بود، این میزان درآمد برای این طرح به‌خصوص در سال اول کم است، پیشنهاد برگزاری رفراندوم را مطرح کرد. البته در نهایت با نامه وی به مجلس برای کمک به اجرای این قانون، مجلس درآمد ۳۵میلیاردی را تصویب کرد. 

 

zimg_001_15.jpg

 

فتنه ۸۸ و رفراندوم

سال ۸۸ برخی درخواست برگزاری رفراندوم را دوباره مطرح کردند. «سید محمد خاتمی» از کسانی بود که خواستار تحقیق و تفحص مجلس از انتخابات شده بود و او هم راه برون رفت از شرایط موجود را رفراندوم معرفی کرد. این سخنان خاتمی با واکنش‌های زیادی روبه‌رو شد. او که در سال ۶۰ به درخواست برگزاری رفراندوم توسط بنی‌صدر اعتراض کرده بود، حال خود در جایگاه بنی‌صدر قرار گرفته و همان سخنان را تکرار می‌کند.

IMAGE635022267076975546.jpg

نظر کروبی درباره رفراندوم

«محمدتقی کروبی» (پسر مهدی کروبی) نیز هفته گذشته در مصاحبه با «جرس» نظرش را درباره همه‌پرسی اعلام کرد. وی با اشاره به اینکه با ترکیب کنونی مجلس، تن به همه‌پرسی نخواهند داد، در ادامه گفته بود: « تاکنون چندین مورد وجود داشته که نیازمند رجوع به آری عمومی بوده از جمله موضوع مناقشه‌برانگیز هسته‌ای یا انتخابات سال ۸۸؛ اما متاسفانه اینگونه نشد. بنابراین، در چارچوب سیستم فعلی که نقش مردم و تعیین‌کنندگی آن‌ها نادیده گرفته شده است، از این مفاهیم استفاده نمی‌شود. مجموعه اقلیتی در قدرت به هر آنچه که خود تصمیم می‌گیرد عمل می‌کنند و تا آن حد پیش می‌روند که قانون اساسی و تمام اصول آن را به‌نام مردم تعطیل می‌کنند و مدعی هم هستند که مردم یعنی همان طرفداران آن‌ها»

محمد تقی کروبی اگرچه این ابهامات را مطرح می کند اما غافل از آن است که در ساز و کار دیپلماسی دنیا رفراندوم در مواردی چون تغییر اصول حاکم بر کشور و یا تغییر نظام مطرح می شود و پرسش اصلی اینجاست که اگر نتیجه انتخابات باب میل او و جریان مطبوعش بود و یا اینکه خواسته غیر منطقی ابطال انتخابات به ثمر می نشست بازهم رفراندوم را نیاز امروز کشور قلمداد می کرد؟!

 

کد خبر 2458212

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • محسن ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
      0 0
      چرا عکس آقای خاتمی را انقدر پخ کرده‌اید؟ ضمنا ۲۰ هزار میلیارد درست است نه 20میلیارد.
    • شهروند ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
      0 0
      پیشنهاد رفراندوم از اهداف شوم دشمن است و برخی عوامل داخلی در صدد پیگیری اهداف به ثمر ننشسته فتنه 88 در رفراندوم هستند
    • مجتبی ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
      0 0
      خب حالا که چی؟!
    • رضا ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
      0 0
      خب مگه نمیگید محمدرضا خاتمی حرف از رفراندوم زده پس چرا عکس محمد خاتمی رو گذاشتید؟؟؟
    • حسین ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
      0 0
      او که در سال 60 به درخواست برگزاری رفراندوم توسط بنی‌صدر اعتراض کرده بود، حال خود در جایگاه بنی‌صدر قرار گرفته و همان سخنان را تکرار می‌کند. کامل بود
    • Bahram Modiri ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
      0 0
      به راستی‌ چه ایرادی داره که برای انجامِ تصمیمات مهم به آرائ مردم رجوع بشه؟ برای نمونه، گسترش فن آوریِ هسته‌ای. ترسی‌ از آرائ مردم وجود داره؟ مردم که همیشه در صحنه بودن و همواره هم به سود نظام رای دادن...
      • IR ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۲
        0 0
        چون بعضی ها سو استفاده می کنن جو سازی می کنن کدوم کشور هر از چند گاه رفراندوم برگزار میکنه
    • علی ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
      0 0
      الان این نظر محمد تقی کروبی یعنی پسر کروبی چه ربطی داره به خود کروبی ؟ اگر هم میخواید بگید پسرش این چنین نظر داده که باید گفت مگه چه کاره هست که اسم اون رو در کنار چند رئیس جمهور گذشته آورده اید؟ به نظرم بی مورد بود این کارتون
    • رضا ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۶
      0 0
      به به از خبرگزاری مهر چی شده کامنت خواننده گان خبر را نمایش داده اید. اتفاقی افتاده ؟
    • علی ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      کجای رفراندم ترس داره مراجعه به ارای مردم کجاش مورد اشکاله شما طوری حرف میزنید که انگار توی این جند سال بهترین تاج گل ها رو بر سر ملت گذاشتید حال هم هر حرفی هم می زید ایه قران است رفرندم یعنی مراجعه به ارای مردم برای خود مردم مگر حکومت جز برای مردم است
    • جعفر ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      چه اشکالی دارد اگه رفراندوم برگزار شود بنیان انقلاب با ثبات میشه
    • معین ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      چرا برخی اینقدر از رفراندم و دموکراسی وحشت دارند؟ یعنی مردم عقل و شعور انتخاب ندارند؟
    • مجیداعتمادی ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      رفراندم از نوع روحانی برای فرار از مطالبات مردم ومجلس ورهبری است که ایشان درزمان قبل ازانتخابات قول داده اند
    • رضا ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      محسن جان دیگه خبرگزاری مهر عکس آقای خاتمی رو پخ نکنه پس کی اینکارو بکنه داداش.
    • وحید ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      رفراندم حق آزادی در یک کشور است مثل اروپا که با اینکه دولت و مجلس دارن باز هم هر کشوری در مورد اتحادبه اروپا رفراندم برگزار کرد و از مردم کشورش هم نظر خواست.
    • صدرا ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      برگزاري رفراندم در قانون اساسي ديده شده اين كه ديگه كار دشمن نيست اون بالا هم نوشته تضمين كننده جمهوريت نظام است هر كدوم از اين آقايون هم كه در بالا نوشته ايد كار غير قانوني نكردن چه بني صدر چه خاتمي چه احمدي نژاد قانوني كه قرار نيست اجرا بشه به چه درد مي خوره لابد يه چيزي هست كه همه رييس جمهورا رفراندم خاستن ديگه، بني صدر جاسوس دشمن بود خاتمي فتنه گر بود احمدي نژاد جريان انحرافي بود شما خوبي پس !!! خياي بعيده تو اين سايت چاپ كنيد اما نوشتم لااقل خودتون بخونيد
    • سید ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      نویسنده محترم بفرمایند ، اصل وجود رفراندوم در قانون اساسی صحیح است ؟ واگر پاسخ مثبت است در چه مواردی می توان رفراندوم برگزار کرد وآیا طی سی سال گذشته موردی نبوده ؟ واگر بوده چرا برگزار نشده ؟ سئوال : طبق اصل مترقی قانون اساسی قوه قوه قضائیه مستقل است ، آیا تایید وتصویب قوانین آن در دولت ومجلس غیر متخصص وار همه مهمتر تعیین بودجه آن توسط دولت ومجلس ، می توان کمترین استقلالی را برای قوه قضائیه فرض کرد ؟ در اینصورت برای گسترش عدالت نباید سریعا مواد مربوطه در قانون اساسی با رفراندوم تغییر کند ؟
    • خواننده منصف ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۷
      0 0
      کلاهتان را قاضی کنید، برگزاری رفراندوم راجع به اجرای هدفمندی یارانه ها در ردیف پیشنهادهای خائنانه دیگر آقایان ذکر شده منصفانه و اصولی است>؟؟؟ جای دادن نام رئیس جمهوری که به غیر از چند مورد اشتباه مورد تأیید رهبری نظام و بسیاری از دلسوزان کشور است در جمع کسانی که یا اهل فتنه یا از سران فتنه بوده و هستند منصفانه است؟؟؟
    • یک هموطن ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
      0 0
      رفراندوم یعنی نظرسنجی،واقعا کسانی که به حقانیت نظام اعتقاد دارند(از جمله خودم)حتی باید از این پیشنهاد استقبالم بکنند.حتی برای اینکه دشمنان حرف در نیاورند تحت نظارت سازمان ملل رفراندوم را برگزار کنند...اینکه توطئه نیست فرصته
    • محمد ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
      0 0
      رفراندوم مگر به عنوان یک اصل در قانون اساسی نیامده است؟ در قانون اساسی صراحتا ذکر شده تغییر نظام مجاز نیست. ولی رفراندوم را در دو اصل به رسمیت شناخته است. این یعنی که رفراندوم برای مواردی است که ارتباطی به تغییر نظام ندارد. بلکه مشکلی پیش آمده و به عنوان یک راه حل از رفراندوم نام برده شده است. هم مشکل سال 88 را می‌شد با رفراندوم برطرف کرد و هم موضوع هسته‌ای را. ترس هم ندارد!
    • مصدقی ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
      0 0
      از اینکه من هم مثل بقیه دوستان متقاعد شدم پای خبری در خبرگزاری مهر !! کامنت بگذارم بیش از همه خودم از خودم تعجب میکنم.!! اما به هر حال ما که معتقدیم راهپیمایی های بزرگ هر سال در 22 بهمن نوعی رفراندم است که نتیجه آن تأیید درصد بسیار بالایی از مردم هست...قطعاً ننمی بایست وحشتی از بیان این اصل مترقی قانونی داشته باشیم.مگر رییس قوه قضاییه در پاسخ آقای علی مطهری ایراد نگرفت که چرا نؤمن ببعض و نکفر ببعض هستید؟ حالا بفرمایید چرا برخی از اصول قانون اساسی را قبول دارید و لی برخی دیگر را "لولو "می دانید؟
    • اقاي‫ تشكر ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
      0 0
      باتشكر‫ از‫ خبركزارى‫ مهر‫ از‫ انتشار‫ نظرات‫ مردم‫ ‫و‫ اين‫ يعني‫ جمهوري‫ اين‫ يعني‫ اصل‫ جمهوريت‫ ‫و‫ ازادي‫ اميدوارم‫ تمامي‫ نظرات‫ مردم‫ رو‫ منعكس‫ كنيد‫ ‫و‫ ادامه‫ دار‫ باشد‫ مردم‫ ما‫ مردمي‫ هستند‫ كه‫ همواره‫ راه‫ خوب‫ رو‫ از‫ بد‫ تشخيص‫ مي‫ دن‫ ‫و‫ نبايد‫ از‫ حتي‫ از‫ نظر‫ مردم‫ هم‫ ترسيد‫ در‫ نهايت‫ از‫ شما‫ كمال‫ تشكر‫ را‫ دارم
    • وحید ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۹
      0 0
      من نمیدانم چرا برخی از افراد از برگزاری همه پرسی و رفراندوم وحشت دارند مگه ملت شعور نداره یا واقعا آقایون فکر میکنند ملت از پشت کوه اومده .
    • فری ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۹
      1 0
      خبرگزاری مهر عزیز.چرا کامنت من رو که همون روز اول انتشار این خبر در سایتتون گذاشتم را درج نکردید.یک پیشنهاد دیگر هم دارم.نظرسنجی آرا را نیز جلوی کامنت نظردهندگان با علامت + یا - بگذارید.با تشکر